Marea Sinagoga Dohany din Budapesta, obiective turistice Budapesta

Marea Sinagoga Dohany, Budapesta

Obiective turistice Budapesta

Marea sinagoga din strada Dohany (cunoscuta si sub numele de Sinagoga din strada Dohany) este cea mai mare sinagoga din Europa si cea de-a doua ca marime din lume, capabila sa gazduiasca 3.000 de persoane. A fost construita in perioada 1854 - 1859 in stil maur revival sau stil neo-maur.

Initial, langa sinagoga era un bloc rezidential. De fapt, Theodor Herzl, fondatorul miscarii sioniste, s-a nascut intr-una dintre casele situate acolo.

Sinagoga face parte din complex si gazduieste Muzeul Evreiesc.

In anii interbelici, antisemitismul a crescut rapid in Ungaria. Au fost adoptate o serie de politici antievreiesti, iar gruparile fasciste, cum ar fi Partidul Cruce Arrow, au inceput sa atraga mai multi adepti. Ungaria a devenit un aliat al Germaniei, iar Partidul Crucea Arrow a distrus sinagoga in 1939.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Marea Sinagoga a servit ca un centru stabil si ca centru de comunicare radio pentru germani. Astazi, complexul este nucleul comunitatii evreiesti.

Cladirile si curtile Sinagogii includ:
•- Muzeul evreiesc - a fost construit pe locul unde se afla odinioara casa lui Theodor Herzl. Muzeul este invecinat cu Marea Sinagoga si prezinta traditii, costume evreiesti, dezvaluind istoria detaliata a evreilor maghiari, inclusiv informatii despre Holocaust.
•- Templul Eroilor - a fost adaugat la Marea Sinagoga in 1931 si serveste drept memorial pentru evreii maghiari care au murit in timpul Primului Razboi Mondial.
•- Cimitirul evreiesc este situat in aceeasi curte cu Templul Eroilor. Exista peste 2.000 de persoane ingropate aici care au murit in ghetoul evreiesc in timpul iernii din 1944-1945.
•- Parcul Memorial Raul Wallenberg - gazduit de Memorialul Holocaustului, este situat in curtea din spate a Marii Sinagogi.
- Memorialul Holocaustului, cunoscut si sub denumirea de Arborele Emanuel, este un pom de salcie plangand (o opera a lui Imre Varga) cu numele evreilor maghiari ucisi in timpul Holocaustului inscriptionate pe fiecare frunza. Memorialul a fost sponsorizat de Fundatia Emanuel din New York, creata in 1987 de Tony Curtis in onoarea tatalui sau, Emanuel Schwartz, care a emigrat in New York din Mateszalka, Ungaria.

Bilete de avion spre Budapesta:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Marea Sinagoga Dohany:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne