Obiective turistice Cork, de vizitat in Cork, Irlanda
Home / Orase / Obiective turistice Cork, Irlanda

Obiective turistice Cork, Irlanda

 
 

Situat la 255 km sud-vest de Dublin. Ajungand in acest al doilea oras al Republicii (140.000 loc), realizam ca am intrat in Irlanda atlantica, intens influentata de Gulfstream; climatul este placut, iar vegetatia apare ca de-a dreptul meridionala.

Orasul are o pozitie interesanta, intre bratele fluviului Lee, in spatele unui golf de forma bizara, in care se afla portul cu nume distinct, Cobii, de fapt principalul port transatlantic irlandez. Paradoxal, aflat la portile unei mari regiuni agricole, Cork este un oras dinamic, universitar si cu industrii performante: informatica, electronica; li se adauga prelucrarea untului si activitatile portuare.

Este legat de continent si Anglia si prin linii aeriene. In 650, aici, pe un deal inconjurat de mlastini (in gaelica, corcaigh - mlastina), un calugar celt a fondat o manastire care, in sec. 10, a suferit atacurile vikingilor; acestia au sfarsit prin a se stabili pe un ostrov de pe Lee si a se asimila cu localnicii, in sec. 12 asezarea a fost cucerita de anglo-normanzi care au supus-o coroanei engleze.

Au fortificat-o, au asanat mlastinile si au amenajat caile de apa. Dar bastinasii au contestat mereu prezenta ocupantilor, in sec. 19-20, Cork a fost un centru al miscarii IRA, animata de conducatori locali ca Michael Collins.

In pofida tulburarilor, locuitorii au stiut sa-si asigure permanent bunastarea. I-au primit pe hughenotii francezi, priceputi in comert si mestesuguri, au comercializat produsele regiunii agricole din jur, carnea si mai ales untul pe care l-au exportat pana in India, au dezvoltat productia de praf de pusca, tot pentru export, au pus bazele transportului emigrantilor spre America. Valorificand banii pe care acestia i-au trimis acasa, au dezvoltat industrii noi cum a fost cea de subansamble auto, initiata de Ford, care era din partea locului.

Strazile sunt destul de aglomerate si parcarile rare si scumpe. Va propunem un tur pietonal, care ar incepe de langa parcarea aflata langa Oficiul turistic, pe Gratiile Parade, artera principala din ostrovul central, in capatul strazii, langa malul bratului sudic al fluviului Lee, este National Monument, ridicat in memoria patriotilor irlandezi.

Strabatand Grande Parade, printre casele instarite datand din sec. 18, ajungem la English Market, piata acoperita inca din 1610.

Pana in sec. 19, bulevardul era un canal pe care ambarcatiunile soseau in piata, unde isi descarcau direct marfa (carne, unt, cereale).

Grande Parade se prelungeste cu un alt mare bulevard, semicircular, St. Patrick St. Din intersectia lor se mai ramifica si Cornmarket St., pe care dimineata functioneaza Coal Quai Market, "talciocul" orasului. Continuand pe St. Patrick St., trecem pe langa Chateau Bar, vestit pub datand din 1793. Strazile adiacente cunosc o mare animatie.

Alegem una din ele, Paul St., pentru a ajunge in Emmet PI. unde, langa cocheta Opera House (care gazduieste manifestatii diverse, inclusiv un reputat festival de jaz), intalnim principala galerie de arta.

 
Vizitezi Cork?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL

De vizitat in Cork

Vacanta in Cork cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Bilete de avion spre Cork:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Cork:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Cork obiective turistice, Ce poti vizita in Cork, Top obiective Cork, Top atractii Cork, Cork locuri de vizitat, Locuri de vizitat Cork, Locuri de vizitat in Cork, Cork atractii turistice, Cork de vizitat, De vizitat in Cork, Ce vizitam in Cork, Top atractii turistice Cork, Top obiective turistice Cork, Cork ghid turistic, Calatorii in Cork.