Obiective turistice Insula Korcula, Croatia
Home Orase Obiective turistice Insula Korcula, Croatia

Obiective turistice Insula Korcula, Croatia

 

Korcula seamana cu o corabie neagra, intunecata, care naufragiaza intre cer si valuri. Aceasta nu este doar una dintre insulele majore ale Adriaticii, ci este si cea mai verde si mai interesanta insula croata.

Grecii i-au dat numele Korkyra Melaina (Korcula Neagra), referindu-se probabil la padurile impenetrabile de chiparosi, stejari si pini care marcheaza conturul ondulat al colinelor.

Ca si in alte insule croate, este necesar sa dispui de un mijloc pentru a nu ramane izolat. Intr-un urcus si coboras continuu, se exploreaza vai si albii unde se insira vita de vie; satul devine si enologic, cu un popas in depozite pentru a incerca Grk de Lombardia si Posip de Smokvica.

Prapastiile abrupte, ce caracterizeaza versantul sudic, dau o stare de neliniste: padurile de chiparosi si pini de Alep imbraca povarnisurile coborand in golfurile cu pietre rotunde si albe, unde, dincolo de panorama careti taie rasuflarea, simti dorinta de a te arunca. Cu harta in mana se parcurg carari inaccesibile pentru a ajunge in colturi de paradis: cu o barcuta este mai usor, dar se pierde peisajul.

Tot pe versantul meridional, de-a lungul coastelor ce coboara spre mare, raman fermecata de broderiile meje-lor, terasamentele de vita de vie si maslini realizate de generatii de tarani. Pe versantul nordic, in schimb, viata trebuie sa fi fost mai usoara: coasta joasa, portulete naturale adapostite de vant si, la un pas, peninsula Peljesac.

Orasul Korcula, prins intre ziduri puternice si turnuri ce par sa nasca din mare, se afla pe acest mal si face cu ochiul spre Orebic pe peninsula, de care il despart aproape 1200 m.

Este frumoasa, un magnet pentru turisti, dar marimea insulei garanteaza bune debarcari si pentru cei care fug de aglomeratia de barci si suveniruri. Insulele iti cer sa le descoperi, deoarece pastreaza secretele mai bine decat uscatul.

Intr-adevar, nu lipsesc strazile si cararile, unele duc pana in interiorul catunelor vechi, altele pe malul golfurilor cu case ce dau adapost pescarilor: iata colturile unde se gasesc cazari si paste la un pret bun. Pe timp de vara este o sarbatoare continua, deoarece Korculanii, ca si alti locuitori din Dubrovnik, cultiva cu un anume orgoliu mitul trecutului. La sarbatorile religioase (102 procesiuni, 44 numai in orasul Korcula, cea mai solemna este cea a Vinerii Sfinte) prevad cele trei congregatii, ce inca pastreaza vechile obiceiuri; apoi sunt dansurile cavaleresti recreate pentru distractia turistilor.

Admirand vechile dar bine pastratele obiceiuri, ce povestesc despre o parte de istorie, simt ca mandria pentru traditie poate da rezultate bune. Pentru a va convinge este indeajuns sa stati la o masa, in fata mancarurilor gustoase ale gastronomiei locale.

Atractii turistice Insula Korcula

Tag: Obiective turistice Insula Korcula, Atractii turistice Insula Korcula, De vizitat in Insula Korcula, Ce vizitam in Insula Korcula, Top atractii turistice Insula Korcula, Top obiective turistice Insula Korcula, Ghid turistic Insula Korcula.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne