Muzeul orasenesc din Lipova din Lipova, obiective turistice Lipova
Home Orase Obiective turistice Lipova Muzeul orasenesc din Lipova

Muzeul orasenesc din Lipova, Lipova

Obiective turistice Lipova

In cladirea de langa Biserica ortodoxa a locuit Sever Bocu (1874-1951), membru proeminent al Partidului National taranesc, care a murit in inchisoarea din Sighetu Marmatiei, in Maramures. Acum ea gazduieste Muzeul orasenesc dini Lipova (inchis lunea), unde sunt expuse picturi moderne romanesti de artisti ca ion Andreescu si Nicolae Tonitza, precum si obiecte de arta decorativa nord-europeana. Colectiile ocupa cinci incaperi care pastreaza mobila lui Bocu, inclusiv sobe frumoase de teracota de la Viena.

Muzeul se afla din 1958 in actualul sediu, un fost conac care dateaza din secolul al XIX-lea, transformat in jurul anului 1930. Dintre cele 8 sali ale muzeului se remarca in special salonul "rosu" si salonul "galben", ambele avand o tapiserie in culorile amintite. In salonul "rosu" casim un splendid lustru de cristal, ca si soba de portelan in stil rococo.

Sectia de istorie prezinta o seama de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive si a oranduirii sclavagiste, provenite din aceste parti. Alte doua sali sunt dedicate evului mediu scotand in evidenta intensa activitate economica a orasului, ca si participarea maselor din aceste parti la rascoalele din 1514, 1784, si la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stapanit si Lipova (1599-1600). Una din sali este repartizata evenimentelor revolutiei de la 1848-1849. Ultimele trei sali cuprind sectia etnografiei, familiarizand vizitatorul cu etnografia si arta populara din Valea Muresului.

Bilete de avion spre Lipova:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Muzeul orasenesc din Lipova:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne