Piazza Venezia din Roma, obiective turistice de vizitat in Roma

Piazza Venezia, Roma

 

Piazza venezia este dominata de monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, un sanctuar dedicat unificarii Italiei, pe care localnicii il numesc "masina de scris" sau "tortul de nunta", datorita formei si a parapetului de marmura de un alb orbitor. Pentru construirea lui s-au demolat foarte multe cladiri medievale si s-au modificat pentru totdeauna contururile dealului Campidoglio, inima vechii Rome si cea mai importanta colina dintre cele sapte ale orasului.

Locuit inca din epoca bronzului, varful de sud al Campidoglio gazduia pe vremuri cel mai venerat templu al orasului, un sanctuar ridicat in cinstea lui Jupiter. Promontoriul vestic adapostea Arx, prima cetate de aparare a Romei. Astazi, principalul punct de atractie este Piazza del Capidoglio, realizata in secolul al XVII-lea dupa un proiect original al lui Michelangelo.

In palatele de pe fiecare parte sunt muzee legate intre ele, Musei Capitolini (Muzeele Capitoline), unde vei gasi un muzeu de pictura si unele dintre cele mai remarcabile piese de sculptura romana si greaca.

Cea mai impresionanta este o statuie ecvestra a imparatului Marc Aureliu, instalata in galeria exterioara a Palazzo del Museo Capitolino, in dreapta (statuia din scuar este o copie). Mergi pe jos spre stanga, in spatele pietei, si vei .ivea o priveliste de neuitat a forumului roman.

La o suta de pasi mai incolo vei gasi Biserica Santa Maria in Aracoeli, construita in 1348 ca ofranda oferita pentru a sarbatori disparitia epidemiei de ciuma neagra. In interior, constructia are un farmec magic, mai ales in amurg, si candelabre delicate lumineaza plafoanele aurite si anticele coloane intunecoase. Printre punctele de atractie artistica se numara si frescele lui Pinturicchio "Viata Sfantului Liernardino" (1486), din prima capela, in naosul sudic.

Fori Imperiali este numele dat celor cinci forumuri construite de Iulius Cezar si succesorii sai, dupa ce forumul roman original a devenit prea incarcat pentru a se mai putea construi ceva in incinta lui. Multe dintre monumentele lor zac acum ingropate sub Via dei Fori Imperiali, un drum "cosit" de Mussolini in 1932. Se estimeaza ca doar o cincime din constructiile originale au mai ramas in picioare.

Iulius Cezar a fost primul care a construit in afara forumului original, dar timpul a fost necrutator cu creatia sa, Foro di Cesare (54-46 I.Hr.). Succesorul sau imperial, Augustus, a fost si el subminat de posteritate - ruinele Templului lui Mars Ultor (Marte Pedepsitorul), flancate de coloane pe trei parti, sunt tot ce a mai ramas din al sau Foro di Augusto (2 I.Hr.-14 d.Hr.).

Doua coloane inalte si o friza superba ies in evidenta la Foro di Nerva, construit de un imparat care a domnit doar doi ani (98-98 d.Hr.). Oricum, multi trec cu vederea forumul acesta si Foro di Vespasiano (71-75 d.Hr.) si prefera sa vada Foro di Traiano (Forumul lui Traian) (107-113), cel mai extravagant dintre cele cinci.

Forumul lui Traian este dominat de Columna lui Traian, piesa centrala. Varful columnei de 30 de metri a fost pe vremuri la aceeasi inaltime cu terenul dimprejur, subliniind anvergura lucrarilor de excavatie care s-au facut pentru construirea forumului.

Monumentul, excelent conservat, a fost ridicat in anul 113 pentru a sarbatori victoria asupra dacilor, un popor razboinic ce traia pe teritoriul Romaniei de astazi.

O friza in forma de spirala, minutios lucrata, cu o lungime de 200 de metri, inconjoara cele 18 blocuri masive de marmura ale columnei. In minunata marmura de Carrara sunt sculptate episoade din campaniile victorioase ale lui Traian, scene care cuprind 2.500 de personaje umane.

Vizitezi Piazza Venezia?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Transport public pentru Piazza Venezia:
Metroul pana la statia Colosseo
Preturi intrare in Piazza Venezia:
Pentru urcatul pe cladire tariful este 7 Euro
Telefon Piazza Venezia:
06 678 0664
Vacanta in Roma cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Roma:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Roma:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Piazza Venezia:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!