Obiective turistice Simleu Silvaniei, Romania
Home Orase Obiective turistice Simleu Silvaniei, Romania

Obiective turistice Simleu Silvaniei, Romania

 

Simleu Silvaniei (in maghiara Szilagysomlyo, in traducere "Simleu Salajului", in idis Shamloya, in germana Schomlenmarkt) este situat in partea de vest a judetului Salaj, la o distanta de 29 km de municipiul Zalau, resedinta judetului Salaj. Impreuna cu localitatile rurale componente: Bic, Cehei si Pusta, ocupa o suprafata de 62,26 km2 sub Magura simleului, in bazinul hidrografic al Crasnei.

Potentialul turistic al orasului este strans legat de fondul turistic natural si elementele fondului turistic antropic, aflate intr-o deplina armonie. Valoarea panoramei peisagistice, ce se desprinde de pe inaltimile Magurii Simleului, spre depresiune, este una de exceptie, iar lacul Cehei este una dintre cele mai frumoase rezervatii naturale ale judetului Salaj.

Orasul Simleu Silvaniei a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1251, cand intr-un document emis la Alba-Iulia, se aminteste de "Vathasomlya", prima denumire cunoscuta a localitatii. La 1251 Vatha, impreuna cu fiii sai Pausa si Dionisie au vandut mosia simleu palatinului Roland si magistratului Mauriciu din familia Pok pentru suma de 100 de florini.

Istoria orasului este cu mult mai veche decat anul 1251, acest tinut facand parte din statul lui Burebista si Decebal, conform descoperirilor arheologice facute pe dealul Magura Simleului, ca si tezaurul dacic de argint de la Cehei, datand de la sfarsitul sec. al II - lea i.Hr , care pun in lumina existenta unei puternice asezari dacice, probabil antica Dacidava, pomenita de geograful Ptolomeu in al sau "indreptar geografic".

Tezaurul de la Simleu Silvaniei

Studiul asupra Tezaurului de la Simleu a datat obiectele din aur pentru perioada regilor gepizi din secolul V dupa Hr. Este vorba de circa 8 kilograme de piese din aur si argint aurit, podoabe si accesorii de port, vase si medalioane. Interesant de mentionat faptul ca Tezaurul de la Simleu a fost scos la suprafata in doua randuri, prima etapa fiind datata pentru anul 1797. El a fost descoperit de doi copii, care pazeau animalele pe versantul sudic al dealului cunoscut sub denumirea de "Magura simleului" si care au reusit sa aduca la suprafata 2.425,5 grame de obiecte din aur, care au ajuns, in cele din urma, la Muzeul de Istorie Naturala din Viena, care a platit pentru acest tezaur suma de 2.411 forini. Descoperirea comorii a fost anuntata subprefectului de pe atunci al comitatului Crasnei, Kallai Istvan, care a dirijat comoara spre Austria, avand in vedere statutul de pe atunci al Imperiului Austro-Ungar. Totusi, din transportul de atunci spre Viena, s-a reusit deturnarea a 3 obiecte din aur, respectiv 3 medalioane, care au ajuns in cele din urma la guvernatorul Transilvaniei de pe atunci - Gyorgy Banffy, medalioane despre care nici in ziua de azi nu se mai stie nimic, fiindu-le pierduta definitiv urma.

Al doilea lot al Tezaurului de la Simleu a fost descoperit in 1889, la peste o suta de ani de la prima descoperire, tot in acea zona a laturii sudice a dealului Magura. Aceasta contine piese din aur in greutate de circa 6 kilograme, de aceeasi factura ca si cele descoperite in primul lot, ceea ce ne duce cu gandul la faptul ca aceasta comoara a fost ingropata in doua locuri diferite. Piesele din aur se gasesc, in prezent, la Muzeul National Maghiar din Budapesta.

Atractii turistice Simleu Silvaniei

Tag: Obiective turistice Simleu Silvaniei, Atractii turistice Simleu Silvaniei, De vizitat in Simleu Silvaniei, Ce vizitam in Simleu Silvaniei, Top atractii turistice Simleu Silvaniei, Top obiective turistice Simleu Silvaniei, Ghid turistic Simleu Silvaniei.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne