Chenonceau din Valea Loarei, obiective turistice Valea Loarei

Chenonceau

Obiectiv turistic din Valea Loarei

Construit de catre femei pentru femei, Chenonceau este probabil cel mai romantic castel din Franta, prelungindu-si arcadele gratioase pe malul intinsului rau Cher, cu valurile sale delicate. Construit de catre Catherine Briconnet la inceputul secolului al XVI-lea pe fundatiile unui conac si ale unei mori, aceasta bijuterie de arhitectura renascentista a fost daruita de Henric al II-lea iubitei sale Diane de Poitier.

Ea a fost cea care, in 1556, pentru a-i fi mai usor sa plece la vanatoare, l-a chemat pe marele arhitect Philibert Delorme sa construiasca un pod peste rau. Cand regele a murit, ea a fost data afara de sotia geloasa a acestuia, Caterina de Medici, si obligata sa se mute in sumbrul castel de la Chaumont. In 1570, Caterina i-a comandat lui Delorme sa construiasca o galerie de doua etaje deasupra podului, acesta realizand un model de eleganta si simetrie clasice.

Aceste doua femei deosebite au construit la Chenonceau gradini simetrice extraordinare. Lor le-a succedat Louise, vaduva lui Henric al III-lea, care s-a retras aici pentru un doliu de 11 ani, decorandu-si dormitorul cu catifea neagra cu motive ce simbolizeaza moartea.

Castelul azi
O alee de copaci duce la curtea din fata a castelului. In dreapta se afla temnita din secolul al XIII-lea, cu o intrare sculptata in stil renascentist, in interior, camerele sunt generos decorate cu tavane pictate, tapiterii flamande superbe si multe tablouri frumoase.

Cabinet Vert, biroul deosebit al Caterinei de Medici, ce da spre rau, a fost initial decorat cu catifea verde si continua sa fie maiestuos decorat cu brocartul cel mai fin, in vreme ce dormitorul reginei Louise a fost preschimbat in negru funerar. De asemenea, exista si o capela privata cu ferestre cu vitralii realizate de Max Ingrand (puse la loc dupa bombardamentul din 1944). Nu rata extraordinarele bucatarii, aflate tocmai in cotloanele cele mai adanci, cu stalpi ce sustin constructia.

In secolul al XVII-lea, castelul a fost dat uitarii, dar a fost readus in memorie in secolul al XVNI-lea, cand filosoful Jean-Jacques Rousseau a locuit aici. El a scapat distrugerilor Revolutiei si a devenit spital militar in timpul Primului Razboi Mondial.

Din 1913, Chenonceau este in posesia familiei Menier, comercianti de ciocolata, care il pastreaza impecabil. Este un castel foarte vizitat, asa ca incearca sa ajungi dimineata devreme sau in afara sezonului. Poti petrece o zi aici, plimbandu-te pe rau, prin gradini si poate reusesti chiar sa ajungi la unul dintre spectacolele son-et-lumiere. Fostele grajduri sunt acum un restaurant unde poti comanda vinuri de Chenonceau.

 
Bilete de avion spre Valea Loarei:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Chenonceau:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne