Fontevraud din Valea Loarei, obiective turistice Valea Loarei

Fontevraud

Obiectiv turistic din Valea Loarei

Dedica suficient timp pentru a vizita Fontevraud, unul dintre ansamblurile de constructii medievale monastice care a supravietuit cel mai bine (desi restaurat serios). Biserica, manastirea, bucatariile, refectoriul si gradinile ofera o imagine fara egal a vietii monahale pe parcursul a 600 de ani, din secolul al XII-lea si pana in secolul al XVIII-lea.

Fondata in anul 1099 de catre Robert d'Abrissel, un pustnic cucernic, care a imbratisat regula de asceza si tacere a Sf. Benedict, Fontevraud este alcatuit din cinci stabilimente religioase separate, cu intrebuintari diferite. Era neobisnuit ca si calugaritele, si calugarii sa faca parte din aceeasi comunitate, precum si sa fie condusi de catre o femeie. Staretele erau femei cu influenta considerabila, de cele mai multe ori de sange regesc, iar Fontevraud a devenit astfel un sanctuar regal.

Acesta a fost locul de retragere ales de catre Eleanor d'Aquitaine, intai regina a Frantei si apoi a Angliei, iar abatia a devenit locul de inmormantare al Plantagenetilor. Tot aici sunt si efigiile pictate in secolul al XIII-lea, infatisandu-i pe Eleanor, pe sotul acesteia Henric al II-lea, pe fiul lor Richard inima de Leu si pe fiica lor, Isabelle dAngouleme.

Dupa Revolutie, au fost distruse anumite parti ale manastirii si a fost folosita ca inchisoare intre 1804 si 1963. A fost restaurata de catre stat, iar sapaturile continua si astazi. Vizitatorii se pot plimba in voie pe langa cladirile abatiale, prin gradinile medievale, prin sera cu portocali sau la fostele grajduri.

Biserica este o constructie romanica superba, cu o galerie si trei abside. Liniile simple ale navei sunt splendide, iar coloanele imense au in varf capiteluri complexe si misterioase (un binoclu iti este de folos).

Capela magnifica in stil renascentist are bolti inalte, intrari sculptate si picturi murale din secolul al XVI-lea. Manastirea dateaza si ea tot din timpul Renasterii, iar imensul refectoriu are pereti in stil romanic si tavane boltite in stil gotic. Cele mai surprinzatoare sunt bucatariile perfect (unii ar spune ultra) restaurate, in stil romanic (Tour d'Evraud).

De forma octogonala, incaperea are in mijloc un turn imens si mai multe vetre cu horn. In interior sunt nu mai putin de sase vetre unde se prepara mancarea pentru cele catevea sute de membri ai comunitatii. Cladirile abatiale sunt folosite acum drept centru de conferinte.

 
Bilete de avion spre Valea Loarei:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Fontevraud:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne