Obiective turistice Varna, de vizitat in Varna, Bulgaria
Home / Orase / Obiective turistice Varna, Bulgaria

Obiective turistice Varna, Bulgaria

 
Vacanta in Varna?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
 
 
 

Varna este cel mai mare oras aflat pe litoralul Marii Negre si al treilea ca marime din tara, dupa Sofia si Plovdiv, aflat la o distanta de circa 102 km de Vama Veche la nord. Supranumit capitala maritima a Bulgariei, este centrul administrativ al regiunii cu acelasi nume si are o populatie de peste 300.000 de locuitori. Varna este cunoscuta ca statiune pe plan international de peste cincizeci de ani, dar incepuse sa atraga iubitorii de plaja si bai la mare inca de la inceputul secolului al XX-lea.

Localitatea este situata in golful cu acelasi nume, al doilea ca marime al Bulgariei. Pantele platoului Frangen se ridica in nord, iar in sud se gaseste platoul Avren. Intre centrul orasului si cartierele rezidentiale Asparuhovo si Galata se intinde podul Asparuhov, cel mai lung din Bulgaria, peste canalul care traverseaza orasul, legand marea de limanul Varna.

Varna este un nod important de transport. Gara din Varna se afla pe cea mai veche linie de clafe ferata din Bulgaria, care a fost inaugurata in anul 1886: Varna-Ruse. Aeroportul sau international, al doilea ca importanta dupa cel din Sofia, deserveste aproape toate statiunile de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre. Portul Varna este al doilea mare port bulgaresc, un urias complex compus din cinci porturi. Orasul are o autogara, de unde pleaca diverse linii de autobuze spre principalele orase din tara. Varna este centrul unei regiuni dezvoltate industrial, in care un rol major il joaca turismul, viticultura si vinificatia. Este si un centru stiintific si educational important, in oras existand cinci universitati si sase colegii.

Varful sezonului turistic este intre iunie si sfarsitul lui septembrie, cand, potrivit statisticilor, orasul isi dubleaza populatia. Varna are cateva plaje lungi, de nisip, care separa orasul de mare si pe alocuri ating latimea de 50 m. Plaja centrala este cea mai veche, fiind amenajata in 1926. Hotelurile si casele de odihna din oras ofera numeroase locuri de cazare, dar puteti inchiria camere si de la particulari. Orasul ofera conditii excelente pentru petrecerea vacantelor in tot timpul anului.

Numarul mare de evenimente culturale si obiective turistice importante face din Varna o adevarata capitala a Marii Negre. In acest oras se tin anual numeroase festivaluri culturale nationale, majoritatea fiind reunite sub sloganul (Varna estivala). Festivalul orasului si centrul pentru congrese ajuta la popularizarea turismului congre-sional. in oras exista patru teatre, opera, o orchestra filarmonica si un teatru de papusi, ca si numeroase muzee, sali de lectura si biblioteci publice.

Mediul natural favorabil si clima blanda i-au atras pe oameni aici inca din epoca de piatra, cand s-au asezat pe malurile lacului Varna. La sfarsitul epocii bronzului, regiunea era stapanita de diverse triburi de traci. Intemeierea asezarii actuale din golful Varna s-a petrecut in secolul al VI-lea I.H., cand grecii au colonizat masiv tarmul Marii Negre.

Atunci a fost infiintata Odessos, o fortareata puternica pe malul marii si un important centru comercial si cultural. Numele Odessos a fost prima data mentionat de geograful si istoricul grec Strabon, la inceputul primului mileniu al erei noastre. Unii istorici sustin ca numele de origine greaca inseamna „orasul de pe apa", altii ca denumirea ar fi provenit de la Odiseu sau Ulise, legendarul rege al Itacai. Vechiul oras a devenit centru comercial si port important, care si-a castigat dreptul de a bate propriile monede de aur, argint si bronz. Asezarea a fost cucerita de romani in anul 28 d.H. si a fost transformata intr-un oras clasic, cu strazi drepte, for, temple, teatru si amfiteatru, menti-nandu-si rolul de port important. in cursul sapaturilor arheologice au fost gasite vestigii ale zidurilor cetatii anticului Odessos. Tot aici au fost descoperite cele mai mari terme romane din Bulgaria, datand din secolele al II-lea si al III-lea, iar alaturi de ele amfore, multe ancore, decoratiuni arhitectonice si inscriptii funerare.

Localitatea a primit numele Varna in secolul al VII-lea si prima sa consemnare istorica apare in cronicile bizantine, care relateaza inaintarea soldatilor hanului Asparuh. Cuvantul are radacina slava si inseamna "asezare langa mare"; in limba sanscrita, Varna insemna "inceput". De la sfarsitul secolului al VIII-lea, Varna a facut parte din Bulgaria. Portul a jucat dintotdeauna un rol important pentru dezvoltarea orasului. in secolele al XIII-lea si al XIV-lea, corabiile venetiene si genoveze aduceau stofe, arme, sare si sticla si cumparau piei, grane si ceara, pe care le transportau in porturi din Marea Ionica si Adriatica. Istoria orasului este de asemenea asociata cu cruciada armatelor crestine reunite, conduse in anul 1444 impotriva turcilor de Vladislav al III-lea Warnehczyk, rege al Poloniei si Ungariei, si lancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. In timpul pasalacului, Varna a fost unul dintre cele mai mari orase ale Imperiului Otoman, bine fortificat si cu un port maritim mare; comertul si mestesugurile erau cel mai bine dezvoltate.

 

De vizitat in Varna

Vacanta in Varna cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Bilete de avion spre Varna:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Varna:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne
 
Varna obiective turistice, Ce poti vizita in Varna, Top obiective Varna, Top atractii Varna, Varna locuri de vizitat, Locuri de vizitat Varna, Locuri de vizitat in Varna, Varna atractii turistice, Varna de vizitat, De vizitat in Varna, Ce vizitam in Varna, Top atractii turistice Varna, Top obiective turistice Varna, Varna ghid turistic, Calatorii in Varna.