Canal Grande din Venetia, obiective turistice de vizitat in Venetia

Canal Grande, Venetia

 

Nu exista o calatorie mai desavarsita decat una pe Canal Grande, principala artera acvatica, ce serpuieste in bucle si serpentine fermecatoare prin centrul vechii Venetii. De oriunde si oricum ai ajunge in oras, primul tau gand ar trebui sa fie sa te imbarci pe unul dintre vaporetti, un soi de autobuze care isi fac cursele pe traseul marginit de palate - o odisee de neuitat de imagini si sunete si o ocazie de a intrezari excentricitatile vietii venetiene de zi cu zi.

Spre Rialto
imbarca-te la Piazzale Roma sau din fata garii si porneste spre San Marco. Prima biserica pe care o vezi pe partea stanga, dupa pod, este Scalzi, proiectata in 1656 de Baldassare Longhena (1604-1682), arhitectul lui Santa Maria della Salute si a catorva dintre cele mai prestigioase palate insirate de-a lungul Canalului.

Mai departe, pe stanga, este San Geremia, lacasul pretuitelor moaste ale Sf. Lucy, un martir din secolul al IV-lea. Pe malul opus (la sud), este Fondaco dei Turchi, plin de arcade, acum muzeul natural de istorie al Venetiei. Pe vremuri a fost cartierul general al negustorilor turci, intre 1621 si 1838, iar Deposito del Megio, din stanga sa, servea in secolul al XV-lea drept depozit de grane pentru cazuri de urgenta, cum ar fi starea de asediu sau foametea.

Palazzo Vendramin-Calergi al lui Mauro Coducci, unul dintre cele mai frumoase palate de pe Canal, este acum cazinou. Unul dintre apartamentele sale a fost ocupat de Richard Wagner in perioada 1882-1883, in ultima luna de viata a compozitorului. Alte doua palate renumite sunt putin mai incolo, Ca' Pesaro si splendidul Ca' d'Oro, acum muzee de arta moderna, respectiv medievala.

In apropiere de Ca' d'Oro se afla neogotica Pescheria, sau piata de peste, anuntand apropierea de Rialto, centrul vechi al orasului, si al altui obiectiv care nu trebuie ratat, podu- din secolul al XVI-lea, Ponte di Rialto (Podul Rialto).

Dincolo de Rialto, Palazzo Loredan, din secolul al XIII-lea, si Palazzo Farsetti, pe stanga, alcatuiesc acum primaria. Pe vremuri a fost casa sculptorului neoclasic Antonio Canova. Printre fostii locatari ai Palazzo Benzon, cateva palate mai jos, pe aceeasi parte, a fost si contesa Benzon, o persoana importanta a societatii secolului al XIX-lea, printre oaspetii careia s-au numarat fete luminate precum George Byron.

Poetul a locuit in apropiere, intr-unul dintre cele patru palate detinute de familia Mocenigo, pe Volta del Canal, cel mai important cot al Canalului. Byron a locuit doi ani in bantuitul Palazzo Mocenigo, situat vizavi de punctul de debarcare San Toma, Printre oaspetii care n-au poposit vreme indelungata se numara

Margherita Cogni, una dintre multele amante ale lui Byron, care, atunci cand a fost parasita, l-a atacat pe poet cu un cutit, apoi s-a aruncat in Canal. (Si Byron s-a aruncat in apa, dar doar pentru o partida voiniceasca de inot pana la Lido si inapoi). Pe malul celalalt, chiar la cotul din dreapta al canalului, este Ca'Rezzonico, acum sediul unui muzeu dedicat Venetiei secolului al XVI-lea.

Pe stanga, dupa Ponte dell'Accademia, ultimul dintre cele trei poduri ale canalului, se afla, din secolul al XV-lea, Palazzo Barbaro, cumparat in 1885 de familia Curtis, o dinastie din Boston printre oaspetii careia s-au numarat Claude Monet, John Singer Sargent, Cole Porter si Henry James (romanul sau "Aripile porumbelului", 1902, a fost lansat aici). Mozaicurile din palat, moderne, batatoare la ochi, sunt total diferite de Palazzo Barbarigo, detinut acum de o companie de sticlarie.

Putin mai jos, pe aceeasi parte, sta trunchiatul Palazzo Venier dei Leoni, unde este gazduita colectia Peggy Guggenheim. Imediat dupa el se apleaca periculos Palazzo Dario, unui dintre cele mai incantatoare palate de pe Canal, dar si unul dintre cele mai putin dezirabile - multa vreme, venetienii l-au crezut blestemat Doua palate mai jos, Palazzo Salviati, cu mozaic pe fatada, este detinut, ca si Barbarigo, de o companie de sticlarie.

Chiar dupa Santa Maria del Giglio, scarile duc spre Palazzo Pisani-Gritti, cel mai important hotel din Venetia, aproape eclipsat de Biserica Santa Maria della Salute. Dupa acesta se intrezareste Palatul Dogilor si Piazza San Marco.

Vizitezi Canal Grande?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Venetia cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Venetia:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Venetia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Canal Grande:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!