Gondolele din Venetia, obiective turistice de vizitat in Venetia

Gondolele, Venetia

 

In culori intunecate, tacuta si sinistra intr-un mod greu de exprimat, gondola, cu tot aspectul ei romantic, este o ambarcatiune dubioasa. "Molii ale caror crisalide trebuie sa fi fost cosciugele", spunea uluit Shelley; "mai negre decat orice altceva pe pamant, cu exceptia cosciugelor", nota scriitorul german Thomas Mann.

Primul gand care-ti vine in minte cand iti amintesti de Venetia este alunecarea rapida a gondolelor de-a lungul canalelor, pe oglinda apei. Si totusi, putine din emblemele orasului au o origine atat de misterioasa, o rigiditate atat de statornica pana in zilele noastre, atat de incalcita de-a lungul istoriei.

Gondolele de astazi sunt extraordinar de asemanatoare. Toate cantaresc aproximativ 700 kg, au 280 de piese componente si includ opt tipuri diferite de lemn - lamai, larice, stejar, brad, cires, nuc, ulm si mahon. Toate au o vasla facuta din lemn de fag si oforcoh, suport pentru vasla, sculptata, facute fiecare pe comanda, personalizate, care deosebeste gondolierii, si permite vaslei sa fie manevrata in opt feluri diferite. Toate au exact 10,87 m lungime si exact 1,42 m latime, si toate au una dintre laturi mai inalta cu 24 cm decat cealalta.

Aceasta ultima caracteristica, destul de ciudata, a fost unul dintre ultimele imbunatatiri aduse in procesul de evolutie al ambarcatiunii. Adaugat de un proprietar de gondole in secolul al XIX-lea pentru a compensa greutatea gondolierului, dezechilibrul a imprumutat ambarcatiunii inclinarea si asimetria caracteristica.

Alte "rafinamente" sunt mult mai vechi. Unii oameni de stiinta pretind ca gondolele existau inainte de anul 697. Majoritatea sunt de acord ca prima atestare documentara dateaza din 1094, cand cuvantul a aparut in continutul unei legi menite sa reglementeze circulatia barcilor in laguna.

Si numele este un motiv de polemici - unii pretind ca are origini malteze sau turcesti, altii ca deriva din grecescul "potir" sau "midie". Cea mai macabra teorie leaga numele de mitologia clasica si de barca folosita de Charon pentru a duce mortii pe taramul celalalt.

In realitate, evolutia gondolei a fost treptata. Apa putin adanca a lagunei, cu fundul plat si mlastinos impunea, din cele mai vechi timpuri, o ambarcatiune cu fundul plat in secolul al XIII-lea, modelul de barca cerut avea 12 vasle; din secolul al XV-lea, "gondola" a scazut in dimensiuni dar s-a imbogatit cu felze, sau cabina.

Din 1562 s-au adaugat atat de multe ornamente pretioase incat a trebuit sa fie data o lege care interzicea orice adaos ostentativ De atunci, gondolele au devenit de un negru uniform, iar decoratiunile exterioare au fost limitate la trei - o coada rasucita, o pereche de cai de mare si familiara ferro, prova cu multi dinti, asemanatoare unui pieptene.

Originea si simbolismul prorei sunt si mai contradictorii decat cele ale originii gondolei. Unele au cinci dinti, altele sase - emblematice probabil pentru cele sase cartiere ale Venetiei.

Un singur dinte la pupa este descris ca fiind ori un simbol al Palatului Dogilor, Giudecca, ori al Ciprului (parte a fostului imperiu venetian) sau al Pietei San Marco. Sau poate reprezenta marea, un crin, o palarie de doge, o halebarda venetiana sau Podul Rialto. In functie de surse, ferro s-a inspirat din galerele romane, barcile funerare din Egiptul Antic sau din securea justitiei.

Plimbarile cu gondola
Cea mai ieftina plimbare cu gondola necesita o tranghetti care face curse la intervale regulate pe Canal Grande (modul venetian de a calatori in gondola este in picioare, dar pentru straini este mai sigur sa stea jos).

Tarifele sunt fixate pentru "veritabile" excursii cu gondola. Este mai scump daca te plimbi intre opt dimineata si opt seara, si se aplica costuri suplimentare pentru fiecare 25 de minute ce depasesc cursa standard de 50 de minute. Distractia muzicala te va costa suplimentar.

Gondolierii sunt deschisi negocierilor - de exemplu, poate vei dori sa faci plimbarea pe un alt traseu, dar stabileste intotdeauna pretul si durata inainte de a porni la plimbare. Tine minte, preturile sunt pentru barca (nu pe numar de persoane), iar limita este de cinci pasageri.

Pentru a evita sa fii jecmanit, informeaza-te la centrele pentru vizitatori care sunt tarifele oficiale si locurile de unde poti inchiria o gondola.

Vizitezi Gondolele?
Cauta cele mai bune camere de hotel!
De la 39 €
CAUTA HOTEL
Vacanta in Venetia cu copii?
Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici!
Asigurare medicala de calatorie
Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici!
Ghiduri de calatorie Venetia:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Venetia:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Gondolele:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!