Obiective turistice Israel, de vizitat in Israel, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Israel
Home / Tari / Despre Israel
 

Israel

 
Publicat la: 2016-08-26

Statul Israel este o republica parlamentara localizata in Orientul Mijlociu, de-a lungul malului de est al Marii Mediterane. Se invecineaza cu Libanul, in nord, Siria in nord-est, Iordania si Cisiordania, in est, Egipt si Fasia Gaza, la sud-vest, si contine caracteristici din punct de vedere geografic diverse in suprafata sa relativ mica.

Are capitala in orasul Ierusalim Israelul este definit in "Declaratia de Independenta" si in legile lui de baza ca un stat evreiesc si democratic si este singurul stat din lume unde evreii sunt majoritari.

In urma adoptarii planului de impartire a Palestinei din 1947 al Organizatiei Natiunilor Unite, pe data de 14 mai 1948, odata cu expirarea Mandatului britanic pentru Palestina, David Ben-Gurion, presedintele Organizatiei Sioniste si al Agentiei Evreiesti pentru Palestina, a proclamat independenta Statului Israel in cadrul liniilor de impartire teritoriala cuprinse in decizia ONU.

Liga Araba si organizatiile palestiniene au respins atat decizia ONU de impartire, cat si proclamarea unilaterala a independentei Israelului. Sase state arabe, au declansat cu Razboiul arabo-israelian din 1948 interminabilul Conflict arabo-israelian care avea ca scop distrugerea Israelului si "aruncarea evreilor in mare".

Ca urmare a rezultatelor razboiului arabo-israelian din 1948-1949 teritoriul care ar fi trebuit, dupa hotararea ONU (neacceptata de partea araba), sa revina unui stat arab palestinian, a fost, in cele din urma impartit intre Israel si doua state arabe beligerante, Transiordania si Egiptul.

In urma acordurilor de armistitiu incheiate in urma Razboiului de Sase Zile din iunie 1967, portiuni din teritoriile ocupate in acest conflict de catre Israel - Ierusalimul de Est inclusiv Orasul vechi, Cisiordania, Peninsula Sinai, Fasia Gaza si Inaltimile Golan, - au intrat in controlul Israelului.

Peninsula Sinai a fost retrocedata Egiptului in urma unui tratat de pace, dar celelalte granite inca nu au fost definite. Multe state considera linia de incetare a focului din 1949 (armistitiul din 1949), asa numita "Linie verde", ca o granita temporara a Israelului, iar teritoriile ocupate de Israel in cursul razboiului din iunie 1967, ca "teritoriile ocupate"

Populatia din Israel - conform Biroului Central de Statistica israelian - care include toti cetatenii sau resortisantii, dar nu muncitorii straini, in interiorul Israelului in sine si in asezarile israeliene din "teritoriile ocupate", a fost estimata in iunie 2011 la aproximativ 7.750.000 milioane de oameni, dintre care 5.818.200 sunt evrei. Cetatenii arabi, al doilea grup etnic ca marime, include atat musulmani cat si crestini.

Alte minoritati sunt druzi, cerchezi, samariteni si armeni. La sfarsitul anului 2005, 93% din populatia araba din Ierusalimul de Est au capatat statut de rezidenta permanenta si 5% au avut cetatenie israeliana. In inaltimile Golan, druzii au dreptul sa aleaga intre cetatenia israeliana si cea siriana.

Israelul este o tara dezvoltata si o democratie reprezentativa, cu un sistem parlamentar si vot universal. Prim-ministrul Israelului serveste ca sef al guvernului, iar Knessetul, cu cei 120 de membrii, serveste ca organism legislativ unicameral.

Economia: desi lipsita, pana nu demult, de resurse naturale (in anii 2011-2012 s-au descoperit rezerve de gaze naturale in aria maritima mediteraneana apartinand Israelului) in 2010 produsul intern brut nominal (PIB) israelian s-a situat pe locul 42 din lume si are un rating foarte mare in clasamentul Indicelui Dezvoltarii Umane. In 2010, Israelul a aderat la OCDE.

 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne