Bucataria culinara israeliana prezinta asemanari cu bucataria mediteraneeano-orientala, mai ales cu gastronomia araba. Si ei au hummus, falafel, shwarma, lipii, multe specialitati din carne de oaie etc. Cu toate influentele primite de la popoarele cu care s-au interferat, bucataria evreiasca si-a conservat atent cutumele culinare proprii.
Cu toate ca minoritatea evreiasca din fiecare tara are cate ceva special, israelitii au si mancaruri comune, care asigura continuitatea bucatariei, pe baza religiei lor – kosher (cuser) si alte lucruri specifice, precum cholent, un fel de mancare din fasole cu boabe mari, bine scazuta, cu ou fiert si cu carne de gasca afumata.
De Shabbat a saptea zi a saptamanii, zi de odihna – evreii fac mancaruri alese: matzah – paine nedospita, uscata si presata, asemanatoare foilor de napolitane; Haroseth amestec de nuci macinate, mere, scortisoara si miere; oua; "marror" (hrean); Karpas – un amestec de cartofi fierti si radacinoase; Z’roah – o bucata de carne sau un os de miel. Prepararea cholent-ului incepe in dupa-amiaza zilei de vineri.