Mancare specifica Delphi
O vacanta de neuitat presupune ca turistul sa interactioneze cat mai mult posibil cu localnicii, luand parte la activitatile si obiceiurile cumunitatii. Iar mancarea traditionala din Delphi nu trebuie evitata sub nicio forma!Alimentatia traditionala greceasca este foarte mediteraneana, avand in compozitie multe legume, ierburi si cereale din zona mediteraneana. Uleiul de masline este o marca a bucatariei grecesti si lamaia si sosul de rosii sunt ingrediente obisnuite. Painea si vinul nu lipsesc la nicio cina in Grecia.
Apritivele, numite de localnici mezedes, sunt fie delicioasa salata tzatziki (facuta din iaurt), fie dolmadakia (adica sarmalute din vita de vie umplute cu carne), fie caracatita prajita (servita in ulei de masline si suc de lamaie, condimentata cu plante aromaticelocale). De pe nici o masa nu lipsesc insa maslinele si branza feta cu oregano. Felul principal, gatit din preparate la cuptor, poate fi musaka din felii de vinete sicartofi sau dovlecei, intercalate cu pasta de carne si sos bechamel sau kapamas,carne decapra, umpluta cu multe condimente aromate.
Condimentarea mancarurilor se face ca si in bucataria mediteraneana, cu busuioc, oregano, menta, cimbru, salvie, coriandru. Foarte multe retete, in special cele provenite din partea de nord a tarii, au in componenta lor condimente dulci.
Din compozitia desertului nu lipsesc nucile si mierea. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua. Ca deserturi se pot alege: iaurt cumiere, tarte, placinte dulci traditionale (kaltzounia). Vinurile grecesti sunt faimoase, ele sunt consumate mai ales dupa gustari si cumoderatie. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (coniac) si berea sunt de asemenea bauturi alcoolice populare. Foarte renumita este cafeaua greceasca (la ibric) sau Nesscafe si Frappe.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la