Obiective turistice Delphi, Grecia
Home Orase Obiective turistice Delphi, Grecia

Obiective turistice Delphi, Grecia

 

Grecii antici considerau Delphi centrul lumii, si pentru vizitatorul modern care doreste sa calatoreasca in afara Atenei, acesta ar trebui sa fie centrul oricarui itinerar. Situl se afla pe versantul sudic al Muntelui Parnas (Parnassos), cu deschidere asupra unei vai largi, plina de maslini, care se revarsa catre coasta. Chiar si fara minunatiile sitului antic, locul acesta ar fi, pe buna dreptate, de neuitat.

Atunci cand cineva viziteaza Delphi, am putea spune ca, ia parte la o traditie care dureaza de peste 3.000 de ani. In secolul al XI-lea i.Hr., aici au inceput sa vina primii pelerini sa caute sfaturile Pythiei, cel mai faimos oracol al lumii antice. Au continuat sa faca acest lucru in numar foarte mare pana in secolul al IV-lea d.Hr.

Momentul obisnuit pentru vizitarea oracolului era cea de-a saptea zi din luna, cand oricine putea pune intrebari oracolului si putea cere indrumare in orice privinta, fie ca era vorba despre lucruri importante sau nu. Din tablitele si fragmentele care au fost gasite aici si la alte oracole, reiese ca grijile oamenilor s-au schimbat foarte putin in decursul secolelor. Oamenii voiau sa stie daca partenerul le era credincios, daca se puteau increde intr-un prieten sau daca era bine sa accepte o anume slujba.

Sarbatori si festivitati

Calendarul grecesc este plin de sarbatori, cele mai multe fiind sarbatori religioase in cinstea zilelor de sfinti, dar acest lucru nu inseamna ca sunt sumbre sau solemne. Aceste sarbatori au loc o data pe an. Cu cat mai rustic este locul in care se desfasoara - insulele minuscule, satele de munte - cu atat te vei distra mai bine. De exemplu, satul Arachova din apropiere de Delphi sarbatoreste ziua Sfantului Gheorghe in stil mare. Cunoscut in alte parti de lume drept ucigatorul de balauri, Sfantul Gheorghe este protectorul pastorilor si unul dintre sfintii importanti ai acestei comunitati rurale de munte. Tot atunci se sarbatoreste si victoria grecilor asupra turcilor din 1826, prin care Grecia si-a castigat independenta.

Totul dureaza trei zile, incepand din 22 aprilie, cand la biserica se tine o slujba sarbatoare locala care celebreaza eliberarea grecilor si din care nu lipsesc cantecele de goarna si salvele de tun. Rugaciunile si slujbele din biserica se continua si in urmatoarele trei zile. in afara bisericii au loc concursuri sportive care sunt deschise printr-o cursa in care batranii satului (oricine de peste 70 de ani) se intrec sa-i goneasca pe otomani in susul dealului pe care a avut loc una dintre bataliile razboiului.

Se mai organizeaza si intreceri de lupte, sarituri si aruncarea greutatii, dar si muzica si dansuri traditionale. Oricine are vreun motiv pentru care doreste sa-i multumeasca Sfantului Gheorghe ofera cate un miel, pe care preotul il binecuvanteaza inainte de a fi sacrificat, cu sangele acestuia facandu-se apoi cruci pe fruntile copiilor. Este un gest prin care noilor generatii li se aduce aminte sa nu-si uite niciodata radacinile si satul natal, sacrificiile facute de generatiile trecute pentru libertate si rolul bisericii in vietile lor.

perfect-tour.ro/ Perfect Tour

Atractii turistice Delphi

Tag: Obiective turistice Delphi, Atractii turistice Delphi, De vizitat in Delphi, Ce vizitam in Delphi, Top atractii turistice Delphi, Top obiective turistice Delphi, Ghid turistic Delphi.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne