Obiective turistice Insula Brac, Croatia
Home Orase Obiective turistice Insula Brac, Croatia

Obiective turistice Insula Brac, Croatia

 

Dupa o scurta traversare, din Split se ajunge intr-o clipa in Brac - o insula pietroasa, aspra si in acelasi timp draguta. Un tinut imens si secret plin de generozitate, ce trebuie neaparat descoperit.

Parfum de salvie, rasina, vin robust de culoare rubinie, mare albastra indigo si piatra alba. Regasim contrastele, peisajele de scena continua a acestui colt de Mediterana in care pe acelasi limb de pamant se gaseste viata (multime sarbatoreasca de tineri ce isi petrec noaptea pe dig) si catune ce dorm un somn indepartat. Contrastele in clarobscur sunt inca semnul unei tari care traieste accelerari si schimbari, cautate si temute in acelasi timp.

Splitenii iubesc aceasta insula si se incred pe deplin in golfurile lor preferate, colturi solitare care sunt frecventate si pc timp de iarna, loc de care se pot bucura dupa o jumatate de ora cu ferry-boat-ul, pace, soare si pestele bun ale localurilor locale.

Turistii se revarsa la Bol pentru plaja aurie din Zlatni Rat (Cornul de Aur) si deseori pierd din vedere restul de harta.

Insula cea mai mare a arhipelagului Dalmatiei centrale si a treia din Adriatica este un labirint de carari. Fiecare detine un secret: printre ruguri de mure descopar o mina de piatra abandonata, alb stralucitor, reflectare a marii; vantul se strecoara printre crapaturile stancii, in liniste, muzica de pietre, schituri, pesteri: in aceasta Mediterana indepartata s-au retras calugarii. Drumul trece peste reliefuri carstice si paduri extrem de verzi din pini negri de Alep, de la Sutivan pana la Supetar se insiruie plajele; stanci plate, maluri joase si comode. Peisajul aspru ce domina coasta sudica pare in schimb sa nu dea timp de odihna: blocuri din piatra cal-caroasa, povarnisuri prapastioase si impenetrabile coboara pana in mare. De pe inaltimi panoramice se zaresc golfuri minuscule: cararile sunt imposibil de strabatut, iar la potecile care se vad se ajunge numai cu barca; pe acest versant, de la Fraska la Bol, se deschide totusi o limba de nisip, padurici de pin.

Adunaturile de stanci de-a lungul culmilor colinelor, printre vii, pana la mare, sunt marturii ale efortului depus de insulari pentru a desteleni terenul. Desigur, nu a fost usor pentru acesti tarani constransi sa isi gaseasca de lucru in alta parte. Multi s-au mutat in America de Sud: prima emigrare a avut loc la inceputurile secolului XIX, cand o epidemie grava a distrus viile. Astazi, urmasii acelor emigranti se intorc, vor sa se faca antreprenori pe pamantul parintilor lor, impulsionati de turismul care a repus in miscare economia si incantati de un pamant misterios ca acela despre care au povestit inaintasii lor.

Atractii turistice Insula Brac

Tag: Obiective turistice Insula Brac, Atractii turistice Insula Brac, De vizitat in Insula Brac, Ce vizitam in Insula Brac, Top atractii turistice Insula Brac, Top obiective turistice Insula Brac, Ghid turistic Insula Brac.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne