Obiective turistice Insula Pag, Croatia
Home Orase Obiective turistice Insula Pag, Croatia

Obiective turistice Insula Pag, Croatia

 

Pag este o stanca de noroi si ivoriu, tinut aspru si incretit, nemiscata aidoma unei sculpturi. Este a cincea insula ca marime din Croatia si se poate mandri cu cea mai intinsa linie de coasta.

Dupa traversarea podului Maslenica, ce face legatura dintre continent si mare, se intra in desert. Stanca arsa, reflexii de mare cobalt. Orizontul lunar este incretit doar de miscarea unui sir de oi si miei care isi disputa ultima iarba, pe povarnisuri, acoperite ici-colo de ienuperi, spini, cimbrisor si salbie. Locuitorii acestui loc repeta ca secretul branzei pe care o fabrica si a carnii de miel se afla chiar in acele tufisuri cu putine ierburi aromate, gustoase datorita vantului care transporta sarurile.

Pag cunoaste toate nuantele de alb: cel orbitor al stancilor, cel ivoriu al blanii oilor, albul lapte al branzei si al dantelelor pe care femeile le lucreaza stand in micile curti. Mai este dominata si de culoarea argintie si albastra datorita reflexiilor marii care, in contrast cu piatra, da culori magnifice.

Romanii au fost cei care i-au dat numele de Pagus, venetienii au fost cei cae au infrumusetat satul omonim si l-au facut centrul major al productiei de sare din Europa, iar habsburgii - cei care l-au modernizat. Podul din Maslenica, care o leaga de continent din 1970, a fost in timpul ultimului razboi teatrul unor ciocniri intre croati si sarbi. Acestia din urma l-au lovit in mod repetat, rupand Dalmatia in doua. Astfel, timp indelungat, legaturile comerciale s-au desfasurat la fel ca in antichitate - pe mare.

Pe insula se intalnesc pereti pentru aplinisti, carari pentru turistii cu biciclete si adancituri pentru scufundaturi. Nimic altceva. Si exact in asta consta magia insulei: se strabate um pamant de taceri, iar culorile se dezvaluie sub apa sau in triunghiul verde din Vela Luka.

In ciuda numerosilor turisti care aleg Pag ca destinatie turistica, insula ramane asa cum era: spartana, austera, fara a se putea bucura de luxul pe care natura, dintotdeauna, i l-a negat. Locuintele de cazare simple, modeste, economice atrag multi tineri. Cu toate acestea, Pag ramane solitara chiar si in plina stagiune, deoarece vizitatorii se aduna in cele doua centre majore.

Atractii turistice Insula Pag

Tag: Obiective turistice Insula Pag, Atractii turistice Insula Pag, De vizitat in Insula Pag, Ce vizitam in Insula Pag, Top atractii turistice Insula Pag, Top obiective turistice Insula Pag, Ghid turistic Insula Pag.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne